Nevoia de stocare este mare, iar solutiile nu au intarziat sa apara. Avem, in momentul de fata, suficiente solutii pentru stocarea datelor. Cele mai frecvent intalnite, in momentul de fata sunt:
- solutii interne precum hard disk-uri, SSD-uri, SSH-uri
- solutii externe precum NAS, hard disk-uri externe, servicii in cloud, DVD RW sau BluRay
Asa cum sugereaza si titlul voi detalia informatiile care trebuiesc stiute despre NAS (Network Attached Storage). Unii ar spune ca acesta este util pentru stocarea centralizata a fisierelor in retea, dar are si multe alte functii interesante ce-l transforma intr-un mic server in cloud. Un norisor personal ce-ti permite sa-l accesezi wireless, de la distanta, in functie de optiunile pe care le are si in functie de setarile pe care le faci.
In ultima vreme aceste solutii s-au transformat sub forma unor optiuni pentru camerele de supraveghere. Foarte multe persoane aleg sa isi monitorizeze echipamentul, birourile, halele si asa mai departe cu un astfel de dispozitiv. De fapt si de drept, exista din ce in ce mai multe lucruri destinate camerelor IP in specificatiile Network Attached Storage.
La ce putem folosi un Network Attached Storage?
- client de torrent (Transmission, rTorrent, Deluge)
- Server DLNA (miniDLNA, Servilio, Video Station, Plex etc)
- server pentru muzica
- server de mail
- client email (back-up la toate conturile/mesajele email)
- Radius Server
- SBN Station
- server de download
- statie RSS
NAS ieftin si bun, gasesc undeva?
Daca este ieftin nu este prea performant. In plus, cele ieftine concureaza destul de mult cu un calculator pe care l-ai putea folosi drept server.
La ce trebuie sa ne uitam cand alegem un Network Attached Storage?
Optiuni avem cu gramada. Cu cat e mai performant, cu atat avem mai multe optiuni si, implicit, mai multe criterii. Trebuie sa va faceti un plan bun de „atac” si sa identificati cat de mult spatiu de stocare aveti nevoie. Tineti minte ca este o diferenta majora intre RAID 0 si RAID 1 si ca aceste dispozitive nu vin cu hard disk-uri si trebuie achizitionate separat.
Bugetul
Este cel mai important. Daca aveti un buget ridicat puteti alege optiunile pe care le doriti. Subliniez faptul ca niciun astfel de dispozitiv nu are hard disk-uri incluse. Pretul poate creste sau chiar se poate dubla in anumite cazuri.
Hardware
De cele mai multe ori hardware-ul nu este foarte performant. Am vazut ca cele mai multe au procesoare Intel Atom. Desi sunt Intel nu pot spune ca sunt cele mai performante solutii din cate am intalnit. Cu cat este mai performant, cu atat este mai bine. El va duce greul, alaturi de hard disk-uri.
Memoria RAM nu o consider atat de necesara avand in vedere ca sistemele de operare sunt light si bazate pe distributii linux. De multe ori interfata de administrare consuma destul de mult, dar n-o accesezi de fiecare data. Este de preferat ca NAS-ul ales sa aiba totusi posibilitate de upgrade a memoriei RAM in cazul in care veti avea nevoie la un moment dat.
De cele mai multe ori te conectezi prin SSH, SFTP, WiFi sau prin retea.
Ca tot a venit vorba despre retea conexiunea sa fie obligatorie prin gigabit prin RJ-45. Ma astept ca, in viitorul apropiat, sa apara si modele cu fibra optica pentru cei care vor performanta maxima.
Solutii de backup propuse
Un alt aspect important este backup-ul.
In momentul de fata modelele noi ne propun si solutii precum:
- HiDrive Backup
- Glacier Backup
- Apple Time MachineTM support
si multe alte lucruri care te ajuta sa iti pastrezi datele in siguranta.
Numarul de hard disk-uri suportate de dispozitiv si dimensiunea acestora
Sper ca nu mai este o noutate ca hard disk-urile sunt de 2,5′ si 3,5′. Ca numar de hard disk-uri suportate avem pana la 12 harduri disponibile. In ultima perioada au aparut si modele cu SSD. Majoritatea pentru sistemul de operare.
Daca ne gandim ca anumite dispozitive au limitari pentru spatiul de stocare, trebuie sa fim atenti sa putem sa adaugam HDD-uri de capacitate mai mare.
Totusi, multi tind sa recomande modele de mari dimensiuni, de 5,6 TB. Ok, tehnologia 4k este pe val, avem nevoie de foarte mult spatiu de stocare, dar ganditi-va si la cazurile in care aveti de recuperat datele. Daunele sunt mai mici pe harduri de 1 TB.
Pe de alta parte, h265 nu arata rau deloc, compresia este destul de buna, iar 4k-ul poate fi mai mic decat v-ati fi asteptat. Sigur, tendinta este de a ne face sa avem spatii de stocare cat mai mari.
Interfata de conectare a discurilor, dar si cele externe
Am tot povestit pe aici despre SSD-uri, despre conexiunile SATA Express. Sper ca acestea sa fie viitorul, chiar daca, momentan, tensiunile cu care lucreaza nu le fac atat de fiabile. Totusi, tehnologia evolueaza si sper ca SATA Express sa fie adoptat cat mai mult de aceste unitati de stocare.
In momentul de fata avem conexiune SATA pentru hard disk-uri. Gasim cu SATA 2 sau cu SATA 3, de cele mai multe ori. Atentie la confunzia din specificatii. Sa nu cumva sa alegeti pe SATA 2 pentru ca vitezele sunt la jumatate.
Cat despre conectorii externi, RJ45 este cel mai important. Putem sa avem de-a face si cu porturi USB 3.0 sau chiar noul port USB Type C. Unele chiar au fost dotate si cu port fireware.
Au aparut, din ce in ce mai multe modele cu WiFi. Pentru a-ti face o retea, in casa, este foarte util. Totusi, ar fi bine, in functie de bugetul vostru, sa va incadrati spre unul cu cea mai noua tehnologie pentru WiFi. Daca nu, un router va face treaba aceasta. Apropo, au aparut si modele care va ajuta sa setati mult mai repede conexiunea.
Functiile RAID
Nu, nu este vorba despre reclama la RAID, ci despre felul in care salveaza datele.
Voi descrie si cum e cu aceste denumiri care sperie lumea RAID si cu ce se mananca mai pe intelesul multora care sunt de alta meserie decat informaticieni.